blog

AQUITANIS HEADQUARTERS

AUTHOR: Platform Architectures
LOCATION: Bordeaux, France
CLIENT: Aquitanis
AREA: 5000m2
YEAR: 2013
PHOTOGRAPHY: ©INVISIBLEGENTLEMAN 2016

aquitanis-headquarters-platform-architectures-bordeaux-invisiblegentleman-©IG008001016

[EN]

Project text by Platform Architectures

Building the head offices of a social housing operator is a unique and symbolic act. For the public and the operator’s various partners, the building needs to embody and reflect the values of Aquitanis. It needs to convey a gentle form of symbolism.

Urban symbolism.
The plot of land is located at the entrance of the new Ginko urban development zone, part of a discontinuous and disparate business fabric. The firms, Platform Architectures and Reichen & Robert, came up with a simple urban journey based on the combination of three basic components. These three elements, which together create a sense of imbalance, highlight the strong symbolism of the project. The subtle layering and misalignment of the various shapes, level upon level, is disconcerting for the visitor, as it appears defy the laws of gravity. The emptiness formed by the three components gives the building its underlying feeling of space. The placement of each element provides the surrounding urban area with a sense of structure, as the interior spaces.

Architectural symbolism
The hall area and the atrium serve as gathering places, where the public and employees can meet and exchange ideas.

Environmental approach.
The building has no cooling or air conditioning, but has an overnight cooling system. At night, the upper section of the atrium and the offices open up to create a flow of cool air caused by the stack effect. The central atrium is therefore used by the building as a kind of breathing apparatus.

[source: Aquitaine Headquarters – Plataform Architectures, Arcdhaily, October 7, 2013 – accessed May 2, 2016]

STAIRCASE III

AUTHOR: Do Ho Suh
LOCATION: Tate Modern, London, Uk
YEAR: 2011
PHOTOGRAPHY: ©INVISIBLEGENTLEMAN.

stair-case-iii-tate-modern-do-ho-suh-london-invisiblegentleman-©IG027001015

[EN]

Staircase-III is one of a number of works Suh has made based on his personal memories of architectural spaces, both of his parents’ traditional Korean house in Seoul and his own Western-style apartment in New York. ‘The space I’m interested in is not only a physical one, but an intangible, metaphorical, and psychological one,’ he has said. Do Ho Suh’s work features in Tate Modern’s Collection Displays, 2011.

[source: Do ho suh, Tate Modern, 2011 – acessed April 29, 2016]

stair-case-iii-tate-modern-do-ho-suh-london-invisiblegentleman-©IG027004015

stair-case-iii-tate-modern-do-ho-suh-london-invisiblegentleman-©IG027005015

stair-case-iii-tate-modern-do-ho-suh-london-invisiblegentleman-©IG027007015